Praktische informatie

Omdat voorbereiding van de reis leuk en belangrijk is


Camera en benodigdheden

Tijdens de deelnemersbijeenkomst in Nederland ontvang je alle informatie die je nodig hebt voor de reis. We geven advies welke apparatuur handig is om mee te nemen en wat er niet in de koffer mag ontbreken. Je kunt altijd contact met ons opnemen als je al eerder informatie hierover wilt ontvangen.


Paspoort / Visum

Voor China heb je een paspoort nodig dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is. Tip: kopieer de bladzijden met persoonsgegevens uit je paspoort en bewaar deze apart; mocht je om de een of andere reden je paspoort kwijtraken, dan kan het bezit van dergelijke kopieën de aanvraag van een vervangend grensdocument mogelijk versnellen. Het visum (tarief 2019: 126,55 euro) kan 6 weken voor aanvang van de reis worden aangevraagd. Je ontvangt van ons een beschrijving hoe en waar je het visum kan aanvragen.


Powerbank en batterijen

Batterijen en powerbanks moeten mee in je handbagage, maar ook dan gelden bepaalde regels. Zo moet duidelijk zichtbaar zijn wat de capaciteit van de batterij is. Staat dit er niet op, dan mag ie China niet in. Batterijen die bijvoorbeeld in je telefoon of laptop zitten mag je gewoon meenemen. Batterijen met een grotere capaciteit dan 32.000 mAh mogen niet aan boord.


Medicijnen

Gebruik je medicijnen, dan is het raadzaam om zowel een ruime hoeveelheid in de originele verpakking in je handbagage mee te nemen, alsmede een (reserve)recept in het Engels, mocht je om welke reden dan ook een nieuwe voorraad nodig hebben. Let ook even op of je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) want dan heb je wellicht een verklaring nodig. Kijk hier voor meer info.


Geld

De Chinese renminbi is de officiële valuta van China. "Renminbi" betekent "geld van het volk". De munteenheid waarmee betaald wordt heet de Yuan. Op dit moment is 1 euro 7,8 Yuan. Je kunt in Kunming of Yangshuo pinnen (niet bij iedere bank) en denk eraan dat je je pas op wereldwijd zet. Je kunt ook voor vertrek Chinees geld bij het GWK bestellen of bij de ABN/AMRO bank op Schiphol (achter de douane) kopen.


Klimaat en kleding

In het voor- en najaar is het meestal aangenaam (18-23 graden) en zonnig weer in Yunnan en Yangshuo. ’s Avonds koelt het snel af. Omdat we de bergen in gaan is het belangrijk om ook warmere kleding, jas en goede wandelschoenen mee te nemen. Bij de rijstterrassen kan het mistig zijn en een regenbui is ook niet uitgesloten. Neem daarom iets van een regenjas mee.


Taal

In China wordt weinig tot geen Engels gesproken. Conversatie is dus lastig. Maar gelukkig zijn er hulpmiddelen.

  • App: google translate (chinees wel even downloaden), Waygo (voor het lezen van karakters)
  • D.m.v. aanwijsplaatjes. Boek: Van Dale Aanwijsboek op reis
  • Leer een aantal Chinese woorden uit je hoofd, daarmee breek je meteen het ijs


Vaccinaties

Er heerst geen malaria in de gebieden waar we naartoe reizen. Aanbevolen vaccinaties: hepatitis A en DTP. Check ook bij GGD of een dergelijke instantie.


Eten

In China is het gebruikelijk om gerechten te delen. Iedere avond staat een tafel vol verschillende gerechten voor ons klaar, standaard wordt hier thee bij gedronken. Dit is bij de reissom inbegrepen. Overig drinken is voor eigen rekening. Mocht je vegetarisch zijn of bepaalde allergie hebben, laat het ons weten. Kraanwater kun je niet drinken. Neem vanuit Nederland een drinkfles mee, dat scheelt weer plastic afval.


Tijdverschil

China kent geen zomertijd. Het tijdverschil tijdens onze wintertijd is 7 uur, gaat de zomertijd in, dan is het verschil 6 uur. Overal in China is het dezelfde tijd: Beijing time.


Contact leggen

Wil je contact leggen met de Chinese bevolking en wil je meer dan alleen ni hao zeggen, dan is het een idee om wat foto’s van thuis mee te nemen. Chinezen zijn heel nieuwsgierig naar waar je woont, wie je familie is. Zo kun je zonder te praten wel contact leggen, wat weer de basis kan zijn voor een mooie foto. Heb je een polaroidcamera of printer, dan is het natuurlijk extra leuk om een foto te kunnen achterlaten.


Romans / Reisboeken over China

Wil je je al van te voren verdiepen in de Chinese cultuur? Onderstaande boeken zijn een aanrader.

  • De keizerin, Jung Chang
  • Selma, Carolijn Visser
  • Wilde zwanen, Jung Chang
  • China per trein, Paul Theroux
  • Theemeisje van Yunnan, Lisa See

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze reizen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

* is verplicht